otrdiena, 2011. gada 8. novembris

„DnB NORD Latvijas barometrs”: iedzÄ«votāji uzskata, ka ārsti, datorspeciālisti un skolotāji darbu spÄ“s atrast vienmÄ“r





Vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka problēmās un nepilnībās izglītības jomā vainojams nepietiekams finansējums, bet par profesijām, kuru pārstāvji arī par spīti ekonomiskai krīzei spēs atrast darbu vienmēr, tiek uzskatīti ārsti, datorspeciālisti, programmētāji un skolotāji. Tas noskaidrots jaunākajā "DnB NORD Latvijas barometra" pētījumā, kas tika prezentēts 26.augustā.

Uzdodot ikmÄ“neÅ¡a nemainÄ«gos jautājumus, "DnB NORD Latvijas barometrā" noskaidrots, ka par pieciem procentu punktiem – lÄ«dz 17% - palielinājies to cilvÄ“ku skaits, kuri uzskata, ka ekonomiskais stāvoklis valstÄ« vÄ“rtÄ“jams kā viduvÄ“js. Savukārt respondentu skaits, kuri to vÄ“rtÄ“ kā ļoti sliktu, samazinājies par seÅ¡iem procentu punktiem – no 41% lÄ«dz 35%. VÄ“l arvien 44% ekonomisko situāciju Latvijā vÄ“rtÄ“ kā drÄ«zāk sliktu.

Ar katru mÄ“nesi iedzÄ«votāju viedoklis par to, vai ekonomiskā situācija uzlabojas, nemainās vai pasliktinās. Ja iepriekÅ¡Ä“jā "DnB NORD Latvijas barometra" pÄ“tÄ«jumā 40% sacÄ«ja, ka tas turpina pasliktināties, tad Å¡o respondentu skaits samazinājies lÄ«dz 35%, bet par diviem procentu punktiem – lÄ«dz 11% - pieaudzis optimistu skaits, kuri saka, ka situācija uzlabojas. Tāpat kā iepriekÅ¡ 47% sacÄ«ja, ka ekonomiskais stāvoklis nemainās.

Jaunākajā "DnB NORD Latvijas barometrā" uzlabojies arÄ« sabiedrÄ«bas viedoklis par laba darba atraÅ¡anas iespÄ“jām – kopÅ¡ 2009.gada sākuma ik mÄ“nesi ne vairāk kā 1% aptaujāto sacÄ«ja, ka šādas iespÄ“jas vÄ“rtÄ“jamas kā drÄ«zāk labas, bet paÅ¡reiz tā atbildÄ“ja 3%. Tāpat no 10% lÄ«dz 13% pieaudzis respondentu skaits, kuri uzskata, ka laba darba atraÅ¡anas iespÄ“jas ir viduvÄ“jas. Par pieciem procentu punktiem – lÄ«dz 82% - samazinājies cilvÄ“ku skaits, kuri atbildÄ“ja, ka labu darbu nav iespÄ“jams.

"Ekonomiskā situācija uzlabojas un uzlabosies, taču ieguvumi no tā sabiedrībā sadalīsies ļoti nevienmērīgi. Papildu ienākumus saņems trīs grupas: bezdarbnieki, kuri atkal sāks pelnīt, augsti kvalificēti darbinieki atsevišķās pieprasītās specialitātēs, kuru ienākumi bija labi arī krīzes laikā, un daļa uzņēmēju, jo īpaši eksporta nozarēs strādājošie, kuru finansiālā situācija jau ir būtiski uzlabojusies un uzlabosies vēl," saka DnB NORD Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Å ajā reizÄ“, tuvojoties mācÄ«bu gada sākumam, "DnB NORD Latvijas barometra" otrajā daļā noskaidrots iedzÄ«votāju viedoklis par izglÄ«tÄ«bas jautājumiem. Jautājot iedzÄ«votājiem par to, kas galvenokārt vainÄ«gs problÄ“mās izglÄ«tÄ«bas jomā, lielākā daļa jeb 55% sacÄ«ja, ka nepietiekams finansÄ“jums, otrajā vietā ar 48% atstājot atbildi – IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministrijas, skolu valžu un citu izglÄ«tÄ«bas pārvaldes iestāžu darbinieku nekompetence vai neizdarÄ«ba. Savukārt 42% sacÄ«ja, ka visā vainojama ir politiÄ·u attieksme. Pirms gada, kad cilvÄ“kiem tika uzdots identisks jautājums, 51% gadÄ«jumu respondentu pauda viedokli, ka vienlÄ«dz vainojams ir nepietiekams finansÄ“jums un politiÄ·u attieksme.

Latvijas Universitātes rektors, profesors Mārcis Auziņš saka: "Arī augstskolu vadītāji ne reizi vien publiski ir pauduši viedokli, ka augstākās izglītības finansējums ir dramatiski zems, viens no zemākajiem visā Eiropas Savienībā, turklāt lielākā daļa jauniešu par savām studijām pilnā apmērā ir spiesti maksāt paši. Pašreizējā Latvijas augstākās izglītības struktūra ir tālu no optimālās, un ierobežotie finanšu resursi netiek izmantoti pietiekami efektīvi."

"DnB NORD Latvijas barometrā" noskaidrots, ka ievērojami jeb par 11 procentu punktiem samazinājies to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka Latvijas sistēma tiek sagrauta. Šogad šādu atbildi izvēlējās 46% respondentu, pirms gada tā domāja 57%. Savukārt 12% uzskata, ka izglītības jomā notiek sen nepieciešamas reformas, bet 28% pauda viedokli, ka nekas īpašs nenotiek, pārmaiņas ir īslaicīgas un, tiklīdz būs vairāk naudas, viss būs kā iepriekš.

Iedzīvotāji uzskata, ka mazo skolu slēgšana un apvienošana ar citām blakus esošām skolām vecākiem rada lielākas rūpes un izdevumus. Šādu viedokli pauda 52% respondentu, bet 45% sacīja, ka šāda darbība palielina bezdarba līmeni, jo skolu darbinieki nevar atrast darbu. Gandrīz tikpat jeb 44% atzina, ka līdz ar skolu slēgšanu pasliktinās lauku vide.

"DnB NORD Latvijas barometrā" noskaidrots, ka, samazinot skolotājiem algas, daudzi būs spiesti meklēt papildu darbu, tādējādi mazāku vērību veltot mācību procesam, kā arī būtiski var ciest mācību kvalitāte, jo labākie mācībspēki atradīs darbu ar lielāku algu.

Iedzīvotāju viedokļi dalās jautājumā par to, vai ir atbalstāms ierosinājums turpmāk mācības 1. klasē bērniem uzsākt no sešu gadu vecuma, jo 31% to vērtēja ļoti negatīvi, 21% - vairāk negatīvi, 23% - neitrāli, bet 13% - vairāk pozitīvi. Par ļoti pozitīvu šo priekšlikumu uzskata vien 6%, bet tikpat daudziem nebija viedokļa par šādu jautājumu. Savukārt, jautājot par to, vai Latvijas vēsture turpmāk skolās būtu jāpasniedz kā atsevišķs mācību priekšmets, respondenti 42% gadījumu sacīja, ka vairāk sliecas domāt, ka jā, un tieši tikpat daudz, ka nē.

Par pieprasītākajām profesijām iedzīvotāji uzskata ārstu, datorspeciālistu, programmētāju un skolotāju specialitātes, ko respondenti minēja attiecīgi 61%, 41% un 35% gadījumu. Nedaudz retāk par perspektīvākajām profesijām tika uzskatīti inženieri, elektriķi un tirdzniecības darbinieki.

Savukārt vairāk nekā puse jeb 59% respondentu "DnB NORD Latvijas barometrā" pauda viedokli, ka, lai atrastu labu darbu Latvijā, pirmkārt, nepiecieÅ¡ama pazÄ«Å¡anās – to var izdarÄ«t tikai ar radu vai draugu palÄ«dzÄ«bu. Daudz retāk jeb 32% gadÄ«jumu cilvÄ“ki izvÄ“lÄ“jās atbildi, ka visnozÄ«mÄ«gākā ir cilvÄ“ka prasme sevi pasniegt un parādÄ«t, bet 24% sacÄ«ja, ka noteikti nepiecieÅ¡ama augstākā izglÄ«tÄ«ba.

"Nepārsteidz, ka 59% iedzīvotāju domā, ka atrast labu darbu var tikai caur pazīšanos. Pašlaik darba devēji tiešām pastiprināti darbiniekus meklē caur personiskajiem kanāliem, jo sludinājumu publicēšana noved pie milzīgas pieteikumu masas, no kuras piemērots var nebūt neviens. Taču daļēji šāda atbilde arī varētu būt emocionālas pašaizsardzības mehānisms � "man nav laba darba, jo trūkst pazīšanās" skan labāk nekā "esmu slinks"," saka P.Strautiņš.

  "DnB NORD Latvijas barometrs", kas jau kļuvis par atzÄ«tu ikmÄ“neÅ¡a socioloÄ£isko pÄ“tÄ«jumu valstÄ«, tiek veidots katru mÄ“nesi, un tajā tiek pÄ“tÄ«tas konkrÄ“tā brīža aktuālās norises sabiedrÄ«bai nozÄ«mÄ«gā jomā. Vienlaikus sabiedrÄ«bai katru reizi tiek uzdots arÄ« pastāvÄ«go jautājumu kopums, kas mÄ“nesi pa mÄ“nesim atspoguļo iedzÄ«votāju vispārÄ“jā noskaņojuma izmaiņas.

Source: http://www.dnbnord.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru