ceturtdiena, 2011. gada 10. novembris

studijas, darbs, pilna laika studijas | e-klase.lv





Pilna laika studentiem, protams, nav aizliegts strādāt paralēli mācībām, taču lēmumu apvienot studijas ar darbu ne vienmēr augstskolas vērtē pozitīvi. Arī strādājošie studenti atzīst, ka lekciju sarakstu plānošanā atbalstu no izglītības iestādēm neizjūt.

Rīgas Stradiņu universitātē (RSU) skaidro, ka pamatstudiju process esot ļoti intensīvs un notiek ierastajā darba dienu laikā, līdz ar to pilnvērtīga mācību apgūšana esot ļoti grūti savienojama ar darbu, vēsta laikraksts Neatkarīgā. "Mērķis ir nodrošināt augstvērtīgu studiju kvalitāti, tāpēc arī lekciju saraksti netiek veidoti tā, lai studentam atliktu laiks darbam," paskaidro RSU sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Edijs Šauers. To, ka lekciju saraksti netiek pieskaņoti studentu vajadzībām un galvenais ir kvalitatīvs studiju process, apstiprina arī Latvijas Universitātes (LU) Studentu servisa direktors Jānis Saulītis: "Ja students tomēr izvēlējies strādāt, darbs nedrīkst traucēt, un vēlams, lai pēc iespējas ciešāk tas būtu saistīts ar apgūstamo nozari."

"Diemžēl ekonomiskā situācija ir tāda, ka darbs paralēli studijām bieži vien ir izdzīvošanas jautājums, tomēr jāatzīst – tas traucē pilna laika studijas," par situāciju Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) informē mācību prorektors profesors Uldis Sukovskis. Viņš arī skaidro, ka RTU atzinīgi raugās uz mācību apvienošanu ar darbu specialitātei atbilstošā jomā, ja vien tas netraucē studijas un neveidojas parādi, tāpēc nodarbību grafikus veido studentiem ērtus. U. Sukovskis uzsver, ka universitāte īpaši atbalsta un veicina studentu aktīvu iesaistīšanos uzņēmējdarbībā, pašiem dibinot savas firmas.

Biznesa augstskolas Turība sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Beināre stāsta, ka strādājošie studenti galvenokārt izvēlas mācīties vakara un neklātienes nodaļā vai mācību vielu apgūst paši estudiju veidā. Tomēr, ja «students, piemēram, attīsta savu biznesu vai arī viņa darba grafiks ir tik elastīgs, ka to iespējams apvienot ar studijām, tas ir tikai apsveicami,» paskaidro L. Beināre.

To, ka paralēli mācībām ir iespējams strādāt pat trīs darbos un vēl paspēt uzrakstīt bakalaura darbu, pierāda Marta Lenkeviča, kas šopavasar pabeidza studijas LU Sociālo zinātņu fakultātē. Viņa studēja pilna laika klātienes nodaļā un no skolas brīvajā laikā strādāja par pārdevēju, lietvedi un franču valodas privātskolotāju. Šoruden meitene uzsāka studijas maģistrantūrā un tagad strādā vairs tikai pusslodzi par lietvedi un dažkārt pasniedz privātstundas franču valodā. "Studējot maģistros, mācības ar darbu apvienot ir vieglāk, jo lekcijas sākas vakarā," Marta stāsta un novērtē, ka universitāte ir pretimnākoša, maģistrantiem lekciju sarakstus veidojot tā, lai varētu arī strādāt.

Lauma Brežģe, kura 2010./2011. mācību gadā RSU studēja multimediju komunikāciju, paralēli mācībām strādāja Latvijas Radio. Viņa vērtē, ka lekciju saraksti nav sastādīti īpaši veiksmīgi – mēdz būt, ka dienā starp lekcijām brīvas divas līdz četras stundas. Gadoties arī, ka dienā ir tikai viena lekcija. Viņa prāto, ka augstskolās, kurās budžeta vietu ir ļoti maz vai nav vispār, vairāk vajadzētu domāt, kā radīt iespēju studentam strādāt. Lauma arī spriež, ka "pārdomātāk sastādīts lekciju grafiks no augstskolas puses nenāktu par ļaunu. Piemēram, RSU, kur budžeta vietas ir tikai ārstiem, studentam, kas maksā par mācībām, darbs ir nepieciešamība, nevis vēlme".

Source: http://www.e-klase.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru