trešdiena, 2011. gada 16. novembris

Bezdarba līmenis februārī nemainīgs; gaidāms, ka bezdarbs atsāks samazināties | Makroekonomika.lv





2011. gada februārī reģistrētā bezdarba līmenis palika nemainīgs – 14.5% līmenī, un tas pagaidām liecina, ka janvāra pieaugumam par 0.2 procentu punktiem bijis vienreizējs raksturs. Turklāt šogad pirmreizējo reģistrāciju skaits Nodarbinātības Valsts aģentūrā (NVA) bija mazāks nekā 2009. un 2010. gada janvārī, norādot, ka atlaišanas no darba notiek retāk. Bezdarbnieka statusu zaudējušo skaits pakāpeniski samazinās, un tas nosaka reģistrētā bezdarba līmeņa noturīgumu.

Vienlaikus pieaug īpašam bezdarba riskam pakļauto iedzīvotāju grupu īpatsvara pieaugums bezdarbnieku kopskaitā. Piemēram, pēdējā gada laikā pieauga ilgstošo bezdarbnieku, pirmspensijas vecuma bezdarbnieku un personu ar invaliditāti īpatsvars bezdarbnieku skaitā (2011. gada janvārī – attiecīgi 38.3%, 10.5% un 5.8% no visiem NVA reģistrētājiem bezdarbniekiem). Tādējādi, lai gan iespējas atrast darbu pakāpeniski uzlabojas, darbu atradušo reģistrēto bezdarbnieku skaits turas aptuveni 2010. gada sākuma līmenī (4 tūkst.), norādot, ka nozīmīgai daļaibezdarbnieku prasmes neatbilst darba tirgus pieprasījumam

Gaidāms, ka pavasarī sezonālu iemeslu dēļ atsāksies pakāpeniska bezdarba samazinājuma tendence. Tomēr tā neizslēdz bezdarba līmeņa pieaugumu atsevišķos mēnešos vienreizēju faktoru ietekmē.

Source: http://www.makroekonomika.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru